Tvarohové a smetanové dezerty – ty kupované

Trocha cukru neuškodí ani dětem, že?. TROCHA?! V tomto druhu potravin rozhodně nenajdete jen trochu cukru.

Tvaroháčky/pribináčky už prakticky výhradně vyrábím doma (v dalším článku přihodím pár receptů pro inspiraci). Už několik let zastávám názor, že čím méně cukru člověk zkonzumuje, tím lépe, u malých dětí to platí dvojnásob. Nejsem úplný fanatik, malému třeba občas domácí buchtu/bábovku/závin/muffin/koláč dám (většinou dávám do těsta tak polovinu dávky cukru z receptu), sladkosti ale nedostává žádné a sladké jogurty jsem kupovala jen chvíli, než jsem přišla na to, že připravit domácí tvaroháček/pribináček je asi tak 100x lepší, zdravější a chutnější, stejně tak do bílého jogurtu se zakysanou smetanou přisypat čerstvé ovoce.

Lipánek duo Energii lze čerpat jednoduše z tuků – třeba právě z tvarohu a smetany. Dřív se svačinky dělaly stejně – do tvarohu se zamíchalo čerstvé nebo sušené ovoce. Proč bych měla do malého i sebe cpát něco, v čem je 15% cukru? Nevěříte, že tak moc? Tak se podívejte sami. Opravdu se nejedná jen o běžné ochucené jogurty, ale i o výrobky, které na první pohled vypadají vhodně i pro ty nejmenší.

Lipánek, Tvaroháček, Ostraváček, Pribináček

Taky máte tyto pochoutky spojené se zdravou svačinou pro děti? Já měla také, než jsem je ochutnala nebo si ráčila přečíst složení. Ano, vysloveně chemické sajrajty tam člověk asi neobjeví, ale toho cukru! Lépe na tom nejsou ani další smetanové/tvarohové dezerty jako je Krajanka nebo Termix.

Lipánek DUO jahodovo-vanilkový | 16% cukru

Balení má 80 nebo 130g, obsah cukru 12,8g nebo 20,8g. Ten malý kelímek tedy obsahuje přibližně polévkovou lžíci (!!!) cukru, ten velký 2 velké či 4 malé kostky cukru, jak je pro představu libo. O 2g méně cukru na 100g výrobku obsahují ty kakaové, vanilkové a smetanové, ale to je jen zanedbatelně lepší.

Složení: 51 % tvarohu, smetana, cukr, 3,5 % jahodové složky (jahody 64,5 %, cukr, glukózo-fruktózový sirup, koncentráty z černé mrkve a červené řepy), přírodní vanilkové aroma

Výživové údaje 100 g
Energetická hodnota 689 kJ
165 kcal
Tuky
– z toho nasycené mastné kyseliny
7,5 g
5 g
Sacharidy
 – z toho cukry
16 g
16 g
Bílkoviny 8,2 g

Pribináček vanilka | 14% cukru

Pribináček, aneb pramen zdraví z Posázaví na tom není nic lépe.

Složení: tvaroh, želatina, smetana, cukr, vanilková složka – 2,4% (cukr, glukozo-fruktozový sirup, aroma – vanilkové), E415 – xanthan, škrob

Výživové údaje 100 g
Energetická hodnota 998 kJ
239 kcal
Tuky
– z toho nasycené mastné kyseliny
16 g
11 g
Sacharidy
– z toho cukry
17 g
14 g
Bílkoviny 7 g

Ostraváček | 13,5% cukru

Ostraváček je na tom s cukrem o chloupek lépe.

Složení: tvaroh, smetana, jedlá želatina, E412 – guma guar, přírodní aroma – vanilka, aromata

Výživové údaje 100 g
Energetická hodnota 809 kJ
193 kcal
Tuky
– z toho nasycené mastné kyseliny
12,5 g
7,8 g
Sacharidy
– z toho cukry
13,6 g
13,5 g
Bílkoviny 6,8 g

Tvaroháček s vanilkovou příchutí | 11,5% cukru

Tvaroháček je na tom lépe s cukrem, ale o to více obsahuje éček (nutno uvést že prakticky neškodných, ale stále z mého pohledu zbytečných).

Složení: tvaroh – 55%, želatina, smetana, cukr, mléko, syrovátka, E417 – guma tara, E410 – Karubin, aroma, kukuřičný škrob, E160a – karoteny, E101 – riboflavin, E150 – karamel

Výživové údaje 100 g
Energetická hodnota 736 kJ
176 kcal
Tuky
– z toho nasycené mastné kyseliny
10 g
6,6 g
Sacharidy
– z toho cukry
14,5 g
11,5 g
Bílkoviny 7 g

Vybrali jste si vhodnou mléčnou svačinku pro staršího kojence nebo čerstvé i starší batole? Já ne. Další smetanové a tvarohové pochoutky na tom nejsou o nic lépe, ochucené smetanové jogurty raději ani komentovat nebudu.

Výrobek Sacharidy na 100g z toho cukry
Pilos Smetanový krém vanilka 16g 15g
Krajanka jahodová 12g 10g
Pilos Pochoutka čokoláda a lís. ořech 12g 10g
Termix vanilka 15,5g 14g
Jihočeský tvaroh s jogurtem vanilka 14,7g 14,7g
 Bobík tvarohový vanilkový 17,3g 16,2g

Je přitom všeobecně známo, že cukr narušuje zubní sklovinu a že i mléčné zuby se mohou zkazit (největším problémem jsou samozřejmě slazené nápoje a cucací cukrovinky). Kojenci a batolata nemají při zavádění nových příkrmů (a tedy nových chutí) preference pro sladké, a to ani přesto, že mateřské mléko je velmi sladké. Pokud je nezačneme ládovat hned od začátku sladkými potravinami, nebudou je vyžadovat. Není nutné ani přislazovat kaše podávané k snídani či večeři. Sladké dětem samozřejmě chutná, o tom není sporu a i zde platí, že je dobré dávkovat všeho s mírou a rozumem. Jednou za čas kupovaný Pribináček místo domácího nebo místo bílého jogurtu s ovocem nenadělá žádnou paseku, ale opravdu někdo chce do dítěte ládovat tolik cukru každý den?


Kupujete tyto výrobky nebo si raději vyrábíte svoje smetanové/tvarohové svačiny?

Jak je vám při představě, že najednou sníte polévkovou lžíci cukru?



Zdroj obrázku: lipanek.cz, zdroje obsahů a výživových hodnot: obaly + ferpotravina.cz

Kam dál:

12 komentářů

  1. Veki

    21.8.2017 at

    Mě neoslňují ani „ovocné“ přesnídávky a zeleninové příkrmy. Jsem odhodlána dělat si to doma a naskleničkovat si to. Mamka nám dělala přesnídávky z jablek a domácí smetánky z tvarohu a banánu. :-) Doufám, že snahu o méně cukru budou chápat i příbuzní. Jak to berou u vás? Nebo zvládají nekupovat čokolády a bonbóny?

    1. veruce

      22.8.2017 at

      Já jsem ze začátku skleničkové příkrmy kupovala, ale pečlivě jsem vybírala. Malý mi je pak brzy začal bojkotovat a tak jsem začala někdy v jeho 8 měsících přešla na domácí stravu, kterou jsem nemixovala a nechala jsem ho, ať si s ní poradí. To toho najednou snědl! :) S těmi ovocnými to bylo podobné, jen jsem na nemixované ovoce přešla o něco později. Kupodivu mi některé kupované přesnídávky chutnaly (většinou ty od Hami, tam žádný přidaný cukr není).
      Domácímu hned od začátku fandím! :) U nás jsem jednoduše řekla, že malý je na sladkosti ještě moc malý. Když už nějakou sladkost dostane, tak mu ji prostě nedám a řeknu, že tohle fakt nedostane. Nikdo s tím naštěstí nemá problém a za mými zády by si nedovolili mu nic dát.

      Nedávno právě dostal u babičky ke svačině Lipánka, které já jsem dříve nikdy nekoupila (kupovala jsem spíš Pribináky a Termixy) s tím, že jednou za čas mu ho přece dát můžu. Otevřela jsem, ochutnala jsem, řekla jsem, že tohle teda ne, přečetla jsem darujícímu, kolik to obsahuje cukru, a shodli jsme se na tom, že to je teda hnus :)

  2. Alenka - Dětský blog

    21.8.2017 at

    Také vyrábím doma. Je to rychlovka a vyjde to i levněji. Teď jsem na dovolené koupila Lipánka a bylo to tak hnusné, že to malej nechtěl a tatínek, že to Teda dojí. No nedojedl, letěl do koše fujtajksl jeden.

    1. veruce

      22.8.2017 at

      Jo, Lipánek mě právě přivedl k napsání tohoto článku. O seznámení se s ním jsem teď psala v komentáři výše. Fuj.

  3. Ali cajazpalaca

    22.8.2017 at

    Naučila som sa robiť domáce mnamotky. Môj chlap i Oso milujú moje domáce termixy, kaše, koláče, džemy, výživy. Áno dávam tam cukor avšak podľa seba. Pridám sladké ovocie a hotovo. Než kúpiť z obchodu, radšej sa poprechadzam po záhrade a z toho mála čo mám niečo vyčarujem. Cukinova či tekvicová výživa sa u nás neohreje ani do jesene. Moje smotanové nepečené koláče ani neochutnam. A o domácich sirupoch ani nevravím. Za toto leto som toho narobila na litre, a kúpené sa ani neotvorili. Deti ich milujú. Domáce nanuky šli oveľa viac ako kupované.
    Nevravím, občas dieťaťu dám aj veci z obchodu hlavne vo výnimočných situáciách keď sme mimo domu. Avšak neviem svojej svokre vysvetliť, aby prestala tieto sladké blafy ktoré neobsahujú ani že cukor ale glukózovo fruktozovy sirup čo je ešte oveľa väčší hnus, nekupovala. Chvalabohu s chlapom zastávame rovnaký názor na stravu a všetky bakane veci ktoré dostane rozdame. Ani nám to už nechutí.
    Inak sa teším na recepty. Som zvedavá ako tvarohace robíš ty.

    1. veruce

      23.8.2017 at

      O glukozofruktozovem sirupu jsem taky nečetla nic pěkného, přitom podle názvu by člověk nic strašného nečekal….
      Jinak paráda, fandím, ať se v domácích produktech daří i nadále!

  4. Ghandiovec

    22.8.2017 at

    Výborný článek! Na recepty se těším, teď je na to domácí kuchtění idealni čas, vsude plno ovoce i zeleniny a příbuzní se rádi zbaví přebytků ze zahrádky :-) At žije dětská obezita a závislost na cukru uz od mala :-( a nejhorší je, že se spousta těch dobrot tváří zdravě a pro děti ideálně (viz ty roztomile obrazky na kelimcich)! Výsledkem je armáda hyperaktivních dětí se zkaženými zuby a ekzémem.

    1. veruce

      23.8.2017 at

      Díky, článek s recepty už připravuji :)
      A tou dětskou obezitou – přesně tyjo, lidi se strašně diví, že jsou děti tlusté a přitom jsou to oni (nejen rodiče), kdo je vede k tomu, aby ty přeslazené sračky jedly a pily. Někteří tě ještě nazvou pošahanou ekobio matkou, když tohle téma načneš, a ze zkažených zubů obviní dlouhodobé kojení (chybí mi tu smajlík protáčející oči v sloup).

  5. beallara

    22.8.2017 at

    Mě by bylo božsky, kdybych si mohla dát plnou lžičku, ale to je takřka nemožné.
    Domnívám se, že cukr je určitě hrozba, ale co mne jako člověka alarmuje je doba záruční.
    Když jsem já , kdysi, kupovala tyto výrobky, měly expiraci do druhého dne.
    Dnes jsou data na těchto výrobcích tak šílená, že složení musí být opravdu nešťastné pro živý lidský organismus. Natož tím krmit dítě.
    Určitě je mnoho žen, které to kupují, jinak by regály nepraskaly ve švech, je na každém, jakou cestu volí a potažmo volí cestu pro své dítě…

    1. veruce

      23.8.2017 at

      Jojo, daleké datum minimální trvanlivosti by mělo být u některých potravin varovným signálem. Některé postupy sice prodlouží trvanlivost o dost, takže není nutné přidávat ani žádné konzervanty (na druhou stravu kdo ví, kolik živin a vitamínů tím utrpí), ale mnohdy to poukazuje na něco hodně nepěkného ve složení výrobku.
      Kupuje to dost lidí, někteří v mylné představě, že je to zdravé, protože to je přece pro děti, někteří proto, že jim na té koňské dávce cukru nepřipadá nic špatného. Ti první si třeba časem něco přečtou o tom, jaké to je ve skutečnosti svinstvo, těm druhým přeju děti, kteří nemají v genech náběh na obezitu.

  6. Jana

    22.8.2017 at

    Mám teď doma porezaneho muže od brusky, tak jsem si řekla, že tedy zkusím vařit… a jak jinak než tréninkem na Svišťovo dokrmovani. Takže jsem zvědavá, jak mi to půjde.

    Z tvarohu doma věci čas od času dělám. Právě proto, že mne zajímalo, zda jde žít zdravěji než jsem si do teď myslela :)

    1. veruce

      23.8.2017 at

      Držím palce, ať ti vaření jde a ať tě baví a muži brzké uzdravení! :)

Leave a Reply