Slovanská máma

Tvarohové a smetanové dezerty – ty domácí

domaci-pribinacekV minulém článku jsem přislíbila recepty na domácí tvarohové dezerty, které doma připravuji malému i nám dospělým. V domácím termixu mám ještě co dohánět, takže si ho nechám pro příště, ale pribináček / tvaroháček už mám celkem vychytaný :) Pokud jste článek o množství cukru v běžně prodávaných tvarohových a smetanových dezertech nečetli, najdete jej pod tímto odkazem.

 

Suroviny na základy:

  • Základní domácí pribináček
    • 250g tučného tvarohu ve vaničce
    • 200ml smetany ke šlehání (31%)
  • Základní domácí tvaroháček
    • 375g tučného tvarohu – vanička a půl
    • 200ml smetany ke šlehání (31%)
  • Základní směs jogurtu a zakysané smetany
    • 130g kelímek bílého jogurtu
    • 200-250g zakysané smetany
  • Další možnosti na základy
    • pouze zakysaná smetana
    • pouze bílý jogurt
    • tvaroh s jogurtem

Příchutě

  • Vanilková
    • 1 či 2 lžičky kvalitního vanilkového cukru
  • Kakaová
    • 2 vrchovaté lžičky kakaa holandského typu (nikoli přeslazeného Granka)
    • 2-3 lžičky sirupu (rýžového, datlového apod.) nebo 1 lžička cukru
    • cukr ani sirup není nutný, pokud jste zvyklí na hořkou chuť kakaa, smetana ke šlehání je sladká sama o sobě
  • Ovocná
    • čerstvé sezónní ovoce podle chuti: jahody, maliny, borůvky, broskve, meruňky,…
    • čerstvé cizokrajné ovoce: kiwi, banány,…
    • mražené ovoce rozmražené či ohřáté předem: jahody, maliny, borůvky,…
    • přesnídávky: hodí se spíše do směsi s jogurtem, je to dobré využití pro skleničky, které byste jinak nevyužili :)
    • ovoce přidávejte vždy pouze do porce, kterou se chystáte aktuálně sníst
    • ovoce stačí nakrájet na malé kousky, je samozřejmě možné jej i rozmixovat nebo rozmačkat

Příprava pribináčku/tvaroháčku

  • Pokud připravujete vanilkovou nebo kakaovou verzi, smíchejte vanilkový cukr nebo kakao a požadovanou dávku cukru nebo sirupu s tvarohem.
  • Pokud připravujete základ bez výše uvedených příchutí, tvaroh pouze přendejte do misky a lžičkou nebo vidličkou promačkejte.
  • Ze smetany ušlehejte tuhou šlehačku a postupně ji vmíchejte do tvarohu.
  • Výsledek dejte alespoň na 2 hodiny do lednice ztuhnout.
  • Ovoce přidávejte pouze do porce, kterou se chystáte aktuálně konzumovat/servírovat.

domácí pribináček - postup přípravy


A teď několik otázek, které se nabízí

  • Lze použít balený měkký tvaroh (= ten bez vaničky)?

Ano, ale je třeba počítat s tím, že je tužší. Výsledek bude s výše uvedenými poměry velmi hutný, doporučuji použít cca 1/2 balení tvarohu na stejné množství smetany.

  • Lze použít tvrdý tvaroh?

Ne, tvrdý tvaroh není pro tyto dezerty vzhledem ke svému skupenství vhodný.

  • Jak je to s tím cukrem? Bílý? Tmavý? Třtinový? Vanilkový?

V případě vanilkové příchutě to jde bez cukru těžko. Můžete použít vanilkový extrakt, ten však obsahuje alkohol, takže pro nepečené a nevařené dezerty není pro děti příliš vhodný (samozřejmě záleží na množství, ale i tak). Vanilková aromata mě zase nepřesvědčila o své vhodnosti složením.

Pro nejvýraznější vanilkovou příchuť se mi osvědčil domácí vanilkový cukr – ve třtinovém cukru nechávám nejméně 2 týdny vonět podélně rozříznutý lusk vanilky (na půl kila cukru nejméně 2 vanilkové lusky, tedy 4 poloviny).

Bílý cukr nemám ráda, ale co si budeme povídat, zdravý není žádný cukr. Představa, že ten třtinový je výrazně zdravější, je podle mě celkem mylná. Nelze mu však upřít, že obsahuje i nějaké stopové množství vitamínů skupiny B, vápníku, hořčíku, draslíku a železa a hlavně melasu, která dává tomuto druhu cukru nějakou vůni a lepší chuť.

  • A co trvanlivost?

Bez přidání ovoce klidně přes 48 hodin, s ovocem max. 24 hodin.

Někdy se může stát, že už druhý den začne padat šlehačka nebo se odkape syrovátka z tvarohu, jinými slovy se pod tuhou částí dezertu bude držet tekutina. To je pro mě signál, že je potřeba zbytek spotřebovat nejlépe hned.

Ovoce z vlastních zkušeností urychluje kazivost, proto doporučuji přidávat dávku vždy až do misky určené pro aktuální konzumaci.

  • Jak mám jako sníst půl kila dezertu?

Lehko :) Budeme-li počítat velký kelímek běžného dezertu, tak to je 130g pro 1 dítě, dalších 130g pro mámu, 130g pro tátu, tedy téměř 400g na jednu svačinu. Spíš než to, že by se to nesnědlo, hrozí naopak to, že budete denně dělat nový :)

  • Bude to dítě jíst, když tam není (skoro) žádný cukr?

Pokud není naučené na přeslazené sajrajty, nebude mu přeslazenost chybět, krom toho je dost sladké ovoce i šlehačka sama o sobě. Samozřejmě je možné udělat i „odvykací kúru“ a dávku cukru v každém dalším domácím dezertu postupně snižovat.

  • Pro jak staré děti je to vhodné?

Tvaroh se doporučuje až od 1 roku, stejně tak kakao. Od cca 10 měsíců bych zavedla klidně i zakysanou smetanu, předtím pouze bílý jogurt. To je však na každém a také na reakci dítěte.


A jak připravujete domácí smetanové/tvarohové svačinky vy? Podělte se o zkušenosti, tipy a recepty!

Kam dál:

2 thoughts on “Tvarohové a smetanové dezerty – ty domácí

  1. Bloud. Well Bloud.

    Vanilkovou příchuť bez cukru dělám tak, že vanilkový lusk vyškrábu a svařím na mírném ohni se šlehačkou -> scedím. Dělá se tak i pannacota :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *