Tiramisu i pro děti

Znáte to. Máte chuť na tiramisu, ale nechcete dítěti dávat něco, v čem jsou syrová vejce (a trošička alkoholu). Jenže víte, že ten prcek nebude vyžadovat k jídlu nic jiného, když to u vás uvidí. Tak nějak by to bylo u nás. Tak jsem Vlčeti udělala jeho vlastní verzi dezertu, který má subjektivně k tiramisu blíž než ty pokusy s pomazánkovým máslem kolující po internetu ;)

Na náhražky mascarpone se vykašlete

Do tiramisu patří jedině čerstvý sýr mascarpone a má to svůj důvod. Je výrazně tučný a tuhý, krém z něj dobře drží. A krom toho má mascarpone i nezaměnitelnou chuť. Kelímek běžně v obchodě bývá poměrně drahý. Nejlepší poměr cena/chuť/vlastnosti má mascarpone z Lidlu (250g okolo 35 Kč).

Mascarpone není Maskar z Polné, Lučina ani pomazánkové máslo. Ani jeden z těchto produktů se mu neblíží, ať už chutí, vlastnostmi nebo obojím najednou. Maskar z Polné není tak hutný – krém teče. Pomazánkové máslo má dobrou konzistenci, avšak chuťově se zdaleka nepodobá. A lučina? Ta má s mascarpone společné maximálně to, že to také čerstvý sýr. Chuť i konzistence úplně jiná, jak u domácí, tak u té z obchodu. Kupovaná je navíc slaná.

Tiramisu i pro děti

Skoro bez cukru

Kam nemusím, tam cukr necpu. Tiramisu připravuji bez přidaného cukru. Piškoty a šlehačka jsou sladké dost. Nesladím krém a nesladím ani kávu/náhražku kávy. Syn je na to zvyklý. Meltu či Caro  se mnou běžně pije neoslazené.

A že to děti nebudou neslazené jíst? Vlče spořádalo na posezení polovinu a vypadalo, že by si ještě dalo ;)


Tiramisu pro děti

Co je potřeba pro dětskou verzi
cca 3-4 menší porce

  • 250g mascarpone
  • 200ml smetany ke šlehání
  • 1-2 balíčky cukrářských piškotů po 200g
    // záleží na formě, připravuji do malého kulatého kastrůlku o průměru 16cm a na to stačí jeden
    // běžné piškoty lze také použít, ale není to ono a je s tím víc práce
  • kávovinová náhražka (Caro, Melta, Vitakáva, Špaldové kafe,…)
  • kakao holandského typu
    // Granko a podobné opravdu ne

Příprava dětské verze

  1. Uvaříme kávovinovou neslazenou náhražku (250ml hrnek stačí).
  2. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku (ztužovač není nutný).
  3. Šlehačku opatrně smícháme s mascarpone.
  4. Do kávovinového nápoje krátce (tak na 1-2 vteřiny) namáčíme piškoty a klademe je vedle sebe do vybrané formy.
  5. Jakmile je jedno patro hotové, rozetřeme na něj polovinu krému.
  6. Následuje druhé patro piškotů a zase krém.
  7. Krém posypeme rovnoměrně kakaem (třeba přes sítko).
  8. Dáme minimálně na 2 hodiny tuhnout do lednice.

Tiramisu i pro děti


Tiramisu pro dospělé

Pro úplnost i recept klasického tiramisu pro dospělé :)

Tiramisu i pro dětiCo je potřeba pro dospěláckou verzi
cca 6-8 menších porcí

  • 500g mascarpone
  • 5 vajec
  • malý panák rumu nebo Amaretta
  • 3 balíčky cukrářských piškotů po 200g
    // záleží ale na formě, připravuji do malého pekáčku o rozměrech 20x35cm a potřebuji právě tři
    // běžné piškoty lze také použít, ale není to ono a je s tím víc práce
  • káva
    // používám instantní
  • kakao holandského typu
    // Granko a podobné opravdu ne

Příprava dospělácké verze

  1. Uvaříme silnou neslazenou kávu do většího hrnku (250ml či o trochu větší).
  2. Do kávy přidáme panák Amaretta či rumu.
  3. Do dvou nádob oddělíme bílky a žloutky.
  4. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  5. Ke žloutkům přidáme mascarpone a smícháme nebo vyšleháme.
  6. Do této směsi opatrně vmícháme sníh.
  7. Do kávy krátce (tak na 1-2 vteřiny) namáčíme piškoty a klademe je vedle sebe do vybrané formy.
  8. Jakmile je jedno patro hotové, rozetřeme na něj polovinu krému.
  9. Následuje druhé patro piškotů a zase krém.
  10. Krém posypeme rovnoměrně kakaem (třeba přes sítko).
  11. Dáme minimálně na 2 hodiny tuhnout do lednice.

Máte rádi tiramisu?

Co říkáte na dětskou verzi?

Kam dál:

 

4 komentáře: „Tiramisu i pro děti

  1. Tak pod „náhražky“ Mascarpone se klidně podepíšu!!! Kdysi jsem udělala Tiramisu z pomazánkového másla a bylo to fuj. Nejen, že mi to moc nejelo chuťově, ale hlavně to bylo do žaludku strašně těžké a dva dny jsem pak Tiramisu nechtěla ani vidět :D Kdežto z Mascarpone nemám problém sníst všechno najednou :D

     
    1. Já měla naštěstí (teda těžko říct, zda to je vlastně štěstí) tiramisu z pomazánkového másla v době, kdy jsem ještě nevěděla, jak tiramisu vlastně chutná, takže mi to tak hnusné nepřipadalo. Dneska by mě už ale ani nenapadlo to zkoušet. Jednou jsem použila toho Maskara z Polné a to už taky nikdy – chuťově celkem ok, ale konzistence strašná. A u nás to taky zmizí strašně rychle :D

       
  2. Už som to niekoľkokrát robila a určite odporúčam. Všetkými desiatimi. Inak ten krém z mascarpone použila som aj na tortu a výsledok bol skutočne chutný a zaujímavý. A hlavne je to raz dva hotové

     
    1. Taky si umím představit krém z mascarpone i na dortu, zřejmě něco takového použiju, až budu patlat dort malému k 2. narozeninám :)

       

Napsat komentář