Špaldové máslové sušenky

Špaldové máslové sušenky s kakaem a medem

Konečně jsem se dokopala ke koupi razítek na sušenky a hned jak dorazily, museli jsme je s Vlčetem vyzkoušet. Výroba sušenek je ideální činnost, do které lze zapojit i malé děti. Malý mi pomáhal válet a následně ujídat těsto. Vzhledem k tomu, že ujídal množství větší než malé, musela jsem ho od přípravy vystrnadit, vykrajování a vytlačování sušenek si vyzkouší až příště. Sušenky rychle mizí, takže to určitě nebude za dlouho.

Doba přípravy

  • Těsto – 10 minut
  • Doba v lednici – 30-60 minut
  • Vykrajování sušenek – 20 minut
  • Pečení – 2×10 minut

Ingredience na 2 velké plechy

  • 500-600g špaldové hladké mouky
  • 250g másla
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce kakaa
  • špetka soli

Postup

  1. Do mísy nasypeme 500g mouky, přidáme na kousky nakrájené máslo, kakao, med a špetku soli.
  2. Vypracujeme nelepivé těsto. Chvíli to trvá, je to podobné těstu na vanilkové rohlíčky.
  3. Pokud se po smíchání všech surovin těsto příliš lepí, přidáváme postupně další mouku.
  4. Těsto dáme na 30-60 minut ztuhnout do ledničky, bude se s ním potom lépe pracovat.
  5. Těsto rozválíme na cca 0,5cm vysoký plát a vykrajujeme sušenky.
  6. Pečeme na pečícícm papíru nebo vymazaném plechu ve vyhřáté troubě na 180°C zhruba 10 minut.
  7. Sušenky je třeba kontrolovat, ke konci pečení rychle hnědnou a i lehce připečená sušenka už nechutná nijak dobře. Jakmile začnou byť jen lehce hnědnout, rychle s nimi ven.

Špaldové máslové sušenky s kakaem a medem

Obměny

Sušenky lze samozřejmě připravit i bez kakaa nebo naopak kakaa přidat ještě více (to mám v plánu příště, miluju extra kakaové sušenky).

Místo medu můžete použít i cukr, nejlépe třtinový, avšak snad nemusím zdůrazňovat, že med je zdravější. Lze také použít i  sirup, třeba datlový či javorový.

Skladování

Stejně jako jakékoli jiné křehké pečivo sušenky na vzduchu vlhnou. Na skladování jsou tedy ideální třeba skleněné dózy. Trvanlivost zatím vyzkoušenou nemáme, ale nebojím se toho, že by se stihly zkazit, když tak rychle mizí. Chutnají nám všem :)

Špaldové máslové sušenky s kakaem a medem


Pečete sušenky?

Máte nějaký zajímavý tip nebo rovnou recept?

Kam dál:

Napsat komentář