Špaldové máslové sušenky

Špaldové máslové sušenky s kakaem a medem

Konečně jsem se dokopala ke koupi razítek na sušenky a hned jak dorazily, museli jsme je s Vlčetem vyzkoušet. Výroba sušenek je ideální činnost, do které lze zapojit i malé děti. Malý mi pomáhal válet a následně ujídat těsto. Vzhledem k tomu, že ujídal množství větší než malé, musela jsem ho od přípravy vystrnadit, vykrajování a vytlačování sušenek si vyzkouší až příště. Sušenky rychle mizí, takže to určitě nebude za dlouho.

Doba přípravy

  • Těsto – 10 minut
  • Doba v lednici – max. 30 minut
  • Vykrajování sušenek – 20 minut
  • Pečení – 2×10 minut

Ingredience na 2 velké plechy

  • 500-600g špaldové hladké mouky
  • 250g másla
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce kakaa
  • špetka soli

Postup

  1. Do mísy nasypeme 500g mouky, přidáme na kousky nakrájené máslo (ztuhlé nebo jen trochu povolené), kakao, med a špetku soli.
  2. Vypracujeme nelepivé těsto. Chvíli to trvá, je to podobné těstu na vanilkové rohlíčky.
  3. Pokud se po smíchání všech surovin těsto příliš lepí, přidáváme postupně další mouku.
  4. Těsto můžete dát na chvíli (do 30 minut) ztuhnout do ledničky. Pracovat se ale dá s těstem rovnou, jen bude potřeba víc mouky na posypání válu a válečku.
  5. Těsto rozválíme na cca 0,5cm vysoký plát a vykrajujeme sušenky.
  6. Pečeme na pečícícm papíru nebo vymazaném plechu ve vyhřáté troubě na 180°C zhruba 10 minut.
  7. Sušenky je třeba kontrolovat, ke konci pečení rychle hnědnou a i lehce připečená sušenka už nechutná nijak dobře. Jakmile začnou byť jen lehce hnědnout, rychle s nimi ven.
  8. Necháme je vychladnout mimo troubu a následně skladujeme či rovnou konzumujeme :)

Špaldové máslové sušenky s kakaem a medem

Obměny

Sušenky lze samozřejmě připravit i bez kakaa nebo naopak kakaa přidat ještě více. Extra kakaové sušenky však potřebují trochu másla navíc, jinak se těsto drobí.

Místo medu můžete použít sirup, třeba datlový či javorový.

Skladování

Stejně jako jakékoli jiné křehké pečivo sušenky na vzduchu vlhnou. Na skladování jsou tedy ideální třeba skleněné dózy. Trvanlivost zatím vyzkoušenou nemáme, ale nebojím se toho, že by se stihly zkazit, když tak rychle mizí. Chutnají nám všem :)

Špaldové máslové sušenky s kakaem a medem


Pečete sušenky?

Máte nějaký zajímavý tip nebo rovnou recept?

Kam dál:

5 komentářů: „Špaldové máslové sušenky s kakaem a medem

  1. Pouzit celozrnnou misto asi nebyl nejlepsi napad. Testo neslo vyvalet, vyresila jsem to nacpanim do formicek na vanocni pecivo. 15 minut v troube a dobry. Aj vyklopit to slo v pohode. Jen priste min kakaa. Jinak fajn. Dik

    Martina

    1. Díky za zpětnou vazbu. S celozrnnou nemám vyzkoušeno, protože malému jsou teprve dva a četla jsem, že do tří let není stravitelná :) A ještě jsem vyzoušela, že když se dělají extra kakaové, tak se vážně těsto rozpadá a špatně se válí. Ty vánoční formičky jsou dobrý nápad!

    2. Já mám z Vánoc čerstvou zkušenost s nahrazováním mouky za celozrnnou a zkušenost mi ukázala, že celozrnné se musí dávat méně, než je v předpisu, protože mnohem víc pohlcuje tekutiny. Dělala jsem takhle linecké a první várka nešla válet a trhala se. Do druhé jsem dala mouky méně a vše bylo v pořádku. Chuťově skvělé! Bohužel nemůžu úplně říct o kolik méně. Do palačinek dávám o 50 g míň, do těsta většinou o 100 g a případně ještě dosypu, když je to moc řídké. Já jsem takový typ, co peče trošku jako pejsek a kočička. Kouknu na recept, na poměry surovin, a pak si to upravuju.

  2. Vypadají krásně! Na sušenková razítka si brousím zuby, tyhle jsou fakt pěkná a dětem se musí líbit. Jinak sušenky doposud dělám ze směsi ovesných vloček, celozrnné mouky a toho, co má kdo rád (ořechy, kokos, kakao, semínka atd.) Dělají se „bobky“ na plech, připomíná to spíš cookies. V původním předpisu byl cukr + vanilkový cukr + med, což je děsný kombo. Stačí med a sladké sušené ovoce. Jinak pokud se nahrazuje klasická mouka celozrnou, musí se jí dát vždy méně, ona mnohem víc přijímá tekutiny! Bojovala jsem s tím o Vánocích, kdy jsem vše pekla z celozrnné a nejdřív se mi stalo přesně to, co Martině. Nešlo válet, rozpadalo se. Příště jsem mouku ubrala a bylo to v pohodě. Celozrnné linecké bylo božské.

    1. Z vloček a špaldové mouky (celozrnné zatím ne, jí to i malý a prý to do 3 let děti neumí strávit) jsem jednou zkoušela sušenky také a celkem to ušlo. Asi je zase pro změnu jednou udělám, jinak pořád pečeme tyto, je jednou bez kakaa, jindy extra kakaové (tam je potřeba víc másla, jinak se s tím nedá pracovat), takže díky za inspiraci s tím, co se do nich dá všechno přisypat :)
      Linecké jsem zatím dělala jen špaldové (stejný důvod) a to bylo ok :)
      A razítka od Tescomy jsou super, baví to s nimi i děti a ty sušenky jsou pak k sežrání :)

Napsat komentář