Lívance

Jsou to palačinky nebo lívanečky?

Snídaně je základ dne a kdy jindy si dát na trávení náročnější jídlo, aby dodalo co nejvíce energie, když ne k snídani? Ač snídáme 9 z 10 dnů kaše, občas je potřeba udělat změnu :)

Jsou to palačinky nebo lívanečky? Svým způsobem ani jedno, svým způsobem oboje – nadýchané malé palačinky, ošizené nekynuté lívanečky. Jídlo sladké a tučné už z podstaty. Děláme je jen občas a právě k snídani se hodí nejvíce.

Tak zdravě, jak to jen jde

Aby to nebylo tak moc nezdravé a těžké už od pohledu, používám bezfosfátový prášek do pečiva (lze nahradit tuhým sněhem z bílků), špaldovou mouku, do těsta nedávám žádný cukr a smažím téměř za sucha (na pánvi rozpustím miniaturní kousek sádla před první plackou a poté už tuk nepřidávám).

Lívance s datlovým sirupem, kakaem a šlehačkou

Co je třeba na snídani pro celou rodinu
(pro 2 dospěláky a 1 malé dítě použijte polovinu surovin)

  • na těsto
    • 300g špaldové mouky
    • 1 balíček prášku do pečiva (bezfosfátového, např. dmBio nebo Amylon)
    • 400ml mléka (klidně čerstvého plnotučného)
    • 2 vejce
    • špetka soli
  • na smažení
    • kousek sádla (stačí opravdu maličký)
  • na namazání např.
    • med
    • sirup – datlový nebo javorový
    • domácí marmeláda
  • na ozdobení např.
    • ovoce (borůvky, maliny, jahody, hrušky,…)
    • ořechy
    • tvaroh
    • kakao
    • 100ml šlehačky ke šlehání

Příprava

Postup je u těchto falešných lívanců podobný jako u palačinek.

  1. Smíchám prášek do pečiva s moukou.
  2. Přileju mléko, přidám vejce a špetku soli a smíchám v husté tekuté těsto.
  3. Na pánvi rozehřeju minimum tuku a naleju trochu těsta, aby vznikla menší placka.
    Těsto není třeba rozlévat do stran, jak se to běžně dělá u palačinek. Trochu se roztáhne samo, ale jinak by mělo držet na místě, aby vznikl nadýchaný lívanec. (Pokud máte lívanečník, nemusíte to řešit. :))
  4. Smažím na mírném plameni.
    Osobně smažím z první strany tak dlouho, dokud je horní strana placky tekutá. Jakmile nabyde pevného skupenství, obracím ji. Toto načasování však závisí na síle plamene, na kterém se smaží. Z druhé strany pak smažím pouze krátce do mírného zhnědnutí.
  5. Před další plackou není třeba přidávat tuk (záleží tedy na i povrchu pánve).
  6. Každý lívanec potřu medem nebo sirupem nebo marmeládou dle chuti a nálady (a stavu zásob zmíněných potravin) a kladu je na sebe.
  7. Mezitím si vyšlehám šlehačku, kterou nakonec ozdobím vrchní lívanec poté, co na něj naložím porci ovoce, nebo poté, co celý komínek lívanců posypu kakaem.
  8. Lívance lze dochutit i tvrdým či měkkým tvarohem nebo třeba ořechy.

Dobrou chuť! :)

Lívance s datlovým sirupem, borůvkami a šlehačkou


Jsou to lívance nebo palačinky?

Máte rádi lívance (ať už kynuté či šizené kypřícím práškem)?

A vaše oblíbené servírování? :)

Kam dál:

Napsat komentář