Dýňové muffiny s oříšky

Dýni jsem si oblíbila velice rychle, a to nejen v podobě dýňové polévky. Dýňové muffiny jsme jednoho dne se synem vyzkoušeli jako recept „co dům dal“. Půlka dýně nám zbyla, nevěděli jsme co s ní a tak jsme vyzkoušeli následující pokus, mimochodem chutný pokus :)

Dýně není v těstě prakticky vůbec cítit, takže můžete muffiny dát ochutat i nedůvěřivcům, kteří by je do pusy nestrčili, kdyby věděli, co v nich je ;)

Vzhledem k použitým surovinám (oříšky, máslo, celé vejce a kakao) jsou vhodné pro děti od 1 roku.

Dýňové muffiny s oříšky

Na 12 kousků potřebujeme:

  • 1/2 menší dýně (vyzkoušeno s hokaido)
  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky (použita špaldová)
  • 50 g jader lískových oříšků
  • 2 vejce
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva (bezfosfátového, např. dmBio nebo Amylon)
  • 100 g másla
  • 3 PL cukru (nebo sirupu nebo medu)
  • 1/3 tabulky čokolády (70% a více)

Postup:

  1. Půlku dýně vydlabeme a rozkrájíme na malé kostky (hokaido není třeba loupat). Vaříme do změknutí, následně scedíme.
  2. Dýni rozmixujeme spolu s ořechy.
  3. Máslo rozpustíme v kastrolku.
  4. Do mísy vsypeme mouku, smícháme ji s práškem do pečiva a cukrem (sirup či med místo cukru přidáváme naopak později až do tekutějšího těsta).
  5. Přidáme dýňové pyré, vejce a máslo.
  6. Důkladně smícháme a lžící porcujeme do vymazané a vysypané formy na muffiny.
  7. Na ozdobu přidáme na každý muffin nalámanou čokoládu.
  8. Pečeme při 180°C přibližně 25 minut.

Dýňové muffiny s oříšky

Kam dál:

 

Napsat komentář