Dýňová polévka

Dýňová polévka (+obměny)

Dýňová polévka je velmi variabilní a rychlá na přípravu. Její základní verzi mohou jíst už ty nejmenší děti a v různých obměnách ji docení i dospělí.

Základní dýňová polévka (od prvních příkrmů)

Základ polévky je opravdu jednoduchý.

Co je potřeba:
  • 1/2 středně velké dýně (máslová či hokaido) nebo 1 malá
  • voda nebo vývar

A dále (věková specifika níže):

  • na zjemněni: mléko / 12% smetana / zakysaná smetana / kefír / jogurt
  • na dochucení: sůl, pepř

Tip: Pokud nevíte, co s druhou půlkou dýně, mrkněte na tento recept ;)

Postup:
  1. Dýni zbavte semínek (máslovou nejprve oloupejte), nakrájejte na menší kostky a zalijte vodou nebo vývarem.
    Dýně by měla být ponořena, ale o moc více vody nedávejte. Docílíte toho, že bude polévka hutnější a chutnější a nebudete ji muset zahušťovat jíškou.
  2. Vařte do změknutí (cca 15-20 minut), následně rozmixujte.

Tip: Dýně hokaido se nemusí loupat, pokud je na povrchu hezká. 

Další ingredience se odvíjí od chuti kuchaře i věku strávníka.

Co do polévky podle věku
  • Dětem do cca 8 měsíců nepřidávejte nic.
  • Dětem od cca 8 měsíců můžete polévku zjemnit zakysanou smetanou, jogurtem či kefírem.

Všechny tyto ingredience se dají přidat až na talíři, není nutné s nimi polévku dál vařit. Nedočkavým strávníkům tak polévku i trošku zchladíte.

  • Od 12 měsíců můžete používat i klasickou smetanu či plnotučné mléko a také máslo.
    Tak se to alespoň doporučuje, ale záleží na vašem uvážení. Někdo dává mléko třeba od 10 měsíců, jiný by nedal ani ve 2 letech.
  • Od 12 měsíců můžete také přidat špetku soli i pepře.
    Opravdu není potřeba dětem, které mají smysl pro chuť základních potravin, kazit požitek z jídla hromadou koření. Já začala oboje přidávat po 18. měsíci a jen po špetkách.

Po přidání soli, koření a/nebo smetany na vaření ještě chvíli zahřívejte, aby se chutě propojily.

Co na ozdobu podle věku

Pokud stejně jako my doma moc nemusíte polévky „ve kterých nic neplave“, přináším trošku inspirace.  Další tipy najdete níže v různých obměnách.

  • Zakysaná smetana – tou se nedá nic zkazit, když máte chuť na jemnější verzi polévky :)
    // Vhodné i pro děti od cca 8 měsíců.
  • Měkký sýr – na kostky nakrájený sýr typu Lučina (rozhodně ne taveňák!), který přidáte krátce před servírováním, aby se stihl částečně rozpustit.
    // Domácí klidně od cca 8 měsíců, kupovaný raději až po 1. narozeninách kvůli soli.
  • Dušená cibulka – zdravější varianta pro menší děti – na drobno nakrájená cibule dušená ve vodě doměkka.
    // Trošičku můžete zkusit už před 1 narozeninami, pálivost se vyvaří, ale i tak může cibule nadýmat a obecně se doporučuje až po 12. měsíci.
  • Smažená cibulka – na drobno nakrájená na sádle smažená cibule nebo přes noc naložená kolečka cibule v oleji, na kterém se následně i smaží.
    // Čím později, tím lépe, nejdříve však od 12 měsíců.
  • Dýňová semínka – opražená, vyloupaná (je to neskutečná práce, ale jsou opravdu dobrá a je škoda je vyhazovat).
    // Doporučuje se nejdříve ve 2 – 3 letech kvůli náročnější stravitelnosti.
Přílohy pro větší děti a dospěláky

A pokud potřebujete polévku i něčím zajídat, rovněž se nabízí několik možností, např.:

  • opražená bagetka,
  • zapečená bagetka se sýrem,
  • topinka.

Dýňová polévka


Obměny dýňové polévky

Mnoho se toho dá vymyslet, s dýňovým základem můžete opravdu experimentovat. Tady přináším pár tipů, jak si polévku obměňujeme u nás doma. Různé suroviny se samozřejmě dají různě kombinovat, jen je potřeba se včas zarazit, aby z toho nevyšlo něco na způsob dortu od „pejska a kočičky“ :)

Dýňová polévka s bramborem / batátem / mrkví

Základní polévka a k tomu 3-4 malé brambory nebo 1-2 malé batáty nebo 3-4 menší mrkve nebo mix podle chuti.

  • Na malé kostky nakrájené, zvlášť uvařené.
  • Druhou možností je dušení a mixovaní spolu s dýní.

// Vhodné od prvních příkrmů, resp. od chvíle, kdy miminko zvládá jídlo s kousky.


Dýňová polévka s kuřecím/krůtím masem

Základní polévka a k tomu 250 g kuřecích nebo krůtích prsou.

  • Maso vaříme zvlášť a následně přidáme do polévky nakrájené na malé kousky.

// Možno zkusit se zavedením masa, pokud miminko zvládá kousky, případně maso rozmixovat spolu s dýní.


Dýňová polévka se sýrem

Základní polévka a k tomu 100 g tvrdého sýra (gouda, čedar).

  • Na drobné kostičky nakrájený sýr přidáme po rozmixování.

// Tvrdý sýr se obecně doporučuje po roce.


Dýňová polévka s kari kořením

Základní polévka a k tomu 1 lžíce kari.

  • Koření můžeme přidat před mixováním i po něm.

// Kari je výrazné koření, které by se mělo malým dětem dávkovat opravdu po troškách a rozhodně ne dříve než po zavedení všech základních potravin, tedy po roce a později.  Dávejte rovněž pozor na složení (některé nekvalitní balíčky obsahují velké množství soli), případně pro děti použijte pouze trošku čisté kurkumy.


Dýňová polévka se zázvorem

Základní polévka a k tomu cca 3 cm kořene zázvoru. 

  • Zázvor nastrouhejte najemno a duste rovnou s dýní.

// Zázvor se obecně nedoporučuje dříve než ve 3 letech.


Dýňová polévka s chilli a mletým masem

Základní polévka a k tomu podrcené chilli papričky nebo chilli koření a cca 300 g mletého masa (hovězího).

Verze pro velké děti, které už mají s ostrým jídlem zkušenosti, a hlavně pro dospělé.

  • Chilli dle chuti přidáme po rozmixování a chvíli vaříme pod pokličkou.
  • Mleté maso osmahneme na pánvi a následně přidáme do polévky.
  • Tato varianta polévky je zajímavá se smetanou i bez ní.

// Polévku s kvalitním mletým masem bez pálivých papriček a smetany můžete nabídnout i dětem, které mají maso zavedené, místo smažení jej však jen poduste ve vodě.

Tip: chutná je i pracnější varianta s masovými koulemi, které je potřeba dopředu upéct, osmažit či uvařit v jiném hrnci.


A v jaké podobě máte dýňovou polévku nejraději vy?

Máte tip na nějakou další obměnu?

Kam dál:

 

2 komentáře: „Dýňová polévka (+obměny)

  1. Já jsem kouzlo a chuť dýně objevila před osmi lety, tedy poměrně nedávno.
    Miluji klasickou polévku a mohu ji velice často, je to v zimě skutečně skvělé alternativa, jak se vnitřně ohřát.
    Dýni si moc ráda peču v troubě jen s provensálským kořením, konkrétně špagetová je na to jako dělaná.
    V dobách, kdy jsem měla já dítě, se na polévky hodně hrálo a dělala jsem denně, jen o dýni jsem ještě neměla tušení, škoda.

     
  2. Já si teda potrpím na dyni na kari, se špetkou chilli, s kokosovým mlékem je taky fajn 😊 Každopádně ráda vyzkouším i jiné varianty :-)

     

Napsat komentář