Domácí lučina (+příchutě)

Domácí lučina je nejenom chutná, ale i jednoduchá na přípravu. Je vhodná už i pro ty nejmenší, kteří mají v příkrmech zavedený bílý jogurt (cca 7m+). Příprava je otázkou pár minut, ač si ji pak nevychutnáte hned, ale až po 8-12 hodinách. Dospělí a starší děti si mohou tento měkký sýr různě dochutit nebo jeho přípravu obměnit s použitím smetany. Můžete jej také použít jako krém na dort nejen k prvním narozeninám a samozřejmě jako základ všech možných pomazánek.  

Co je potřeba

Základní lučina (cca od 7m):

  • 1 velký kvalitní bílý jogurt – např. Choceňský nebo Hollandia

Lučina se zakysanou smetanou (cca od 9m)

  • 1 velký kvalitní bílý jogurt – např. Choceňský nebo Hollandia
  • kelímek zakysané smetany

Smetanová lučina (cca od 12m):

  • 1 velký kvalitní bílý jogurt – např. Choceňský nebo Hollandia
  • 1/2 kelímku 31% smetany

Na různé příchutě např.:

Stejně jako jinde neuvádím u příchutí, pro jak staré děti je to vhodné, záleží mj. i na již zavedených potravinách a na vašem uvážení.

Na slano či „na slano“

  • sůl
  • čerstvé bylinky
  • česnek
  • ořechy
  • mletá paprika
  • sušená rajčata
  • jarní cibulka
  • kvalitní šunka

Na sladko

  • drobné nebo nakrájené ovoce (podobně jako do jogurtu)

Dále:

  • plátno (např. látková plena) a gumička
  • vyšší nádoba (odměrka, džbánek…) + talíř nebo mísa

Domácí lučina - výroba

Příprava

Doba přípravy:

  • 5-10 minut + 8-12 hodin na odkapání

Příprava základní lučiny:

  • Plátno zavěsíme na vyšší nádobu tak, aby bylo cca 5 cm nad dnem, a zajistíme gumičkou.
    Osobně nejčastěji používám odměrku válcového tvaru a látkovku.
  • Na plátno naložíme celý obsah jogurtu.
  • Nádobu s obsahem dáme na talíř nebo do mísy a to celé nejméně na 8 hodin do lednice.
    Proč ten talíř nebo mísa? Protože látka nasákne odkapávající syrovátku po celém svém obsahu, takže pak můžete o několik hodin později krom čerstvé lučiny najít i zaneřáděnou lednici ;)
  • Po uplynutí této doby přendejte na talířek nebo do misky. Můžete rovnou namazat na pečivo, podle chuti něco přidat nebo použít jako základ na pomazánku (oblíbené recepty chystám).

Příprava smetanové lučiny

  • Jogurt se smetanou smíchejte v misce a následně naložte na plátno.
  • Příprava se od té základní jinak neliší.

Ochucená lučina

Lze připravovat 2 způsoby:

  1. Do připravené (viz postup výše) lučiny přidáte, na co máte zrovna chuť a smícháte to dohromady.
  2. Již do jogurtu nebo do jogurtu se smetanou přidáte to, čím chcete lučinu ochutit.

Připravujete tento měkký čerstvý sýr doma?

Jak jej dochucujete? Podělte se o nápady!

Kam dál:

2 komentáře: „Domácí lučina (+příchutě)

  1. Dnes jsem dostala od mamky dárek k Vánocům…sice o trochu dřív,ale no co…jogurtovač.Jogurty se už dělají a rozhodně jdu do toho.Syn měl včera 7 měs.,jsem zvědavá co on na to..zatím jídlu moc nedává,ale když nebude chtít,já si dám za něj.

Napsat komentář