batole v kuchyni

Batole v kuchyni

Jak už jsem tu psala mnohokrát, batolata mají potřebu být součástí života dospělých. Před časem jsem sepsala tipy na běžné činnosti v domácnosti, s nimiž mohou už takhle malé děti pomáhat (a ony pomáhají s nadšením), v tomto se budu věnovat tomu, co všechno mohou dělat děti v batolecím věku v kuchyni.

Popravdě moc nechápu stížnosti maminek dětí okolo 1 až 2 let na to, že nemají čas uvařit (a/nebo uklidit), protože se pořád musí věnovat dítěti. Jednak si myslím, že by dítě mělo být schopné se na nějakou chvíli zabavit samo objevováním světa okolo sebe (samozřejmě je to u každého individuální), ale hlavně je tu možnost, že bude dítě vařit spolu s mámou.

Malý se mi v kuchyni motá už od chvíle, kdy začal lézt. Objevoval, míchal naprázdno, hrál si s hrnci. Později ho to přestalo bavit a dožadoval se i nějakého obsahu. Tak začal míchat těsta nebo domácí pribináček, později trénoval přesypávání pomocí nástroje z mísy do mísy a jak se blížily jeho druhé narozeniny, pomáhal s čím dál více věcmi okolo pečení. Psala jsem o tom před necelým rokem článek Jak zabavit dítě nejen při vaření. Za tu dobu těch činnosti docela dost přibylo, takže tady jsou tipy na to, co můžete v kuchyni umožnit dvouleťákům.

Věk je čistě orientační, záleží na aktuální zručnosti a zájmu dítěte.

Míchání (od cca 18 měsíců, možná i dříve)

  • Míchat těsto na oblíbenou bábovku nebo placky, to je důležitý úkol, kterého se mohou zhostit už ti nejmenší.
  • Začala bych těsty a směsmi, které jsou tekutější nebo naopak zcela sypké a dobře se zpracovávají i nezkušenou malou ručkou.

Krájení (od cca 21-24 měsíců)

  • Začali jsme krájením měkkého ovoce zoubkovaným příborovým nožem někdy po roce a půl.
  • Vlčeti jsem vysvětlila, že si nožem může ublížit a že je potřeba s ním pracovat opatrně. Myslím, že to (minimálně částečně) chápe moc dobře. Nože jsem před ním nijak nezamykala a on si s nimi nikdy neměl potřebu hrát. Nůž ze šuplíku vytáhl vždy až tehdy, když jsem řekla, že jdeme něco nakrájet. Umím si však představit, že každé dítě takto fungovat nemusí.
  • Pár měsíců po druhých narozeninách si byl schopný sám ukrojit kus bábovky běžným malým kuchyňským nožem.
  • Tvrdou zeleninu však stále krájím já nebo ji krájíme spolu.
  • Zajímavou možností, jak umožnit malým dětem krájet, je vlnkovací kráječ na zeleninu, který jim dobře padne do dlaně.

Batole v kuchyni - krájení

Odměřování přes hrneček (od cca 24 měsíců)

  • Hrnečkové recepty mám nejraději, váha nám každou chvíli nefunguje a malý se alespoň do odměřování potřebných surovin může aktivně zapojit.
  • Sypké směsi mohou děti do hrnečku přemisťovat lžíci či malou naběračkou, ty starší a zručnější mohou už samozřejmě sypat rovnou z pytlíku či dózy.
  • Tekuté složky zvládnou přemístit po troše cviku. Malý zatím stále nechápe, kdy s rezervou skončit, a přelévá, ale i to se brzy poddá ;)

Batole v kuchyni - práce škrabkou

Loupání rukou nebo škrabkou (od cca 21/30 měsíců)

  • Mandarinku a vejce natvrdo Vlče oloupalo určitě někdy okolo 21. měsíce, takže bych řekla, že dvouleté děti by to měly zvládnout bez větších obtíží.
  • Náročnější na oloupání je třeba cibule, s tou zápasí v posledních měsících.
  • Práce se škrabkou je složitější. Velká rovná zelenina je pro začátek nejvhodnější, aby si děti osvojily koordinaci a posloupnost pohybů.
  • Malý to trénuje několik měsíců a stejně mu to stále dává zabrat.

Válení těsta a vykrajování (od cca 21 měsíců)

  • U nás určitě jedna z nejoblíbenějších činností, když vyrábíme sušenky nebo cokoli z těsta, které je potřeba rozválet.
  • Původně jsem malému chtěla pořídit menší váleček, ale i s velkým to zvládá dobře.
  • Vykrajování mají malé děti rovněž rády. Pro malé ruce jsou pohodlná spíše větší plastová vykrajovátka.

Batole v kuchyni - práce s válečkem

Potírání vejcem/vodou (od cca 18 měsíců)

  • Spolu s mícháním jedna z činností, které si Vlče vyzkoušelo „naostro“ jako první.
  • Práce s mašlovačkou není nijak náročná a zvládnou ji i čerstvá batolata :)

Batole v kuchyni - práce s mašlovačkou
Klepání řízků (od cca 24 měsíců)

  • I s tímhle mi malý začal pomáhat někdy okolo druhých narozenin :)
  • Svěřila jsem mu menší (výrazně lehčí) paličku, než mám já, a on je velmi spokojený. Zatím spolupracujeme tak, že on maso rozklepe a já si to dodělám.

Batole v kuchyni - klepání řízků

Batole v kuchyni - obalování

Obalování (od cca 24-30 měsíců)

  • K obalování jsme se dostali teprve nedávno, ale věřím, že mnohé děti některé úkony zvládnou už okolo dvou let.
  • Je potřeba jim ovšem vysvětlit, že se neolizují prsty při práci se syrovým masem. Zejména z tohoto důvodu jsem to synovi dříve nechtěla umožnit.
  • Nejjednodušší je obalování v mouce, tím jsme začali. K dalším dvěma krokům se dostaneme hned při dalším obalování ;)

Rozklepávání vajec (od cca 24 měsíců)

  • Začali jsme tím, že jsem malému ukázala, jak naklepnout vejce o hranu hrnečku nebo nožem, poté mi jej předá k otevření a vylití.
  • Do třetích narozenin bych mu ráda ukázala i další krok, tedy rozloupnutí skořápky. U pečení cukroví bude příležitostí více než dost :)

Strouhání (od cca 30 měsíců)

  • Musím říct, že ač si malý se struhadlem hrával brzy a zkoušel na něm strouhat tvrdý chleba, nyní se k této činnosti moc nemá. Nenutím ho. Tato činnost by však v tomto výčtu neměla chybět.

A jak pomáhají malé děti v kuchyni vám?

Kam dál:

 

4 komentáře: „Batole v kuchyni

  1. Donedávna se mnou Otyl dělal v kuchyni skoro všechno (až na míchání horkých věcí, smažení v oleji)…ale teď už se málokdy odtrhne od svých aktivit, přiláká ho většinou až vábení mixéru :)

     
    1. U nás stačí říct, že jdeme vařit/péct a vystřelí jako raketa. Sama jsem zvědavá, zda ho to někdy přejde, nebo spíš kdy ;) A k horkýmu ho taky nepouštím, z toho mám respekt.

       
  2. Tak moje 30leté dítě se mnou dělalo naprosto všechno a jsem vděčná, protože byla schopna se velice brzy postavit zručně do kuchyně a dodnes pro ni není problém uvařit či upéct, umí vše.
    Domnívám se, zcela laicky, ale jaké si to uděláme, takové to máme.
    Takže , když jsme se rozhodli mít losera, máme ho, když člověka schopného, občas se zadaří.
    Já se Soptíčkem budu letos snažit péct vánoční, ale doma je zvyklá “ makat “ od plen.
    Navíc, já jako babička jsem od ptákovin … no tak jsem jí naučila žvýkat žvýkačku, takovou tu hodně velikou, hodně barevnou a ona žvýká a žvýká, není spokojenější dítě v horizontu 30km.

     
    1. Také si myslím a hlavně je potřeba respektovat to, pro co dítě projeví zájem. Když ho kuchyně vůbec nebaví, nejde to lámat přes koleno. Na druhou stranu ale nechápu nářky těch, co do 5 let věku jedou přístup „nechoď sem, na to jsi moc malý“ a od těch 5 let přesný opak. Ti se pak strašně diví, že dítě už dávno nemá zájem a raději si sedne k televizi.
      Babičky (i dědečci) jsou od ptákovin a rozmazlování, to já říkám pořád :)

       

Napsat komentář